You are welcome to this blog where you can find a cluster of stories and poems, in various languages spoken in the Indian Sub-continent including English, Hindi, Marathi, Rajasthani, and many more.
YouTube
Wednesday, 2 December 2020
December Current Affairs part 3
Tuesday, 1 December 2020
December Current Affairs part 2 (One liner Current Affairs)
Hello friends in this article you are going to read one liner current affairs, which can help you in competitive exams.
1. Andhra Pradesh State has launched Jagannath Thodu Scheme on 25th November.
2. Sydney Thunder has won Women's Big Bash League (WBBL), it is an Australian women's domestic Twenty20 cricket competition.
3. Bijoy Krishna Patel has been appointed as chairmen of Odisha Human Rights Commission.
4. Roch Marc Christian has become president of Burkina Faso for the second time.
5. In Dubai, Arab Gulf's first coal based power plant is being developed.
6. On 27th November, 11th National Organ Donating day was celebrated.
7. 'Hualong Forest' is a nuclear reactor made by China for domestic use.
8. Avinash Sable has won Airtel Delhi Half Marathon Race 2020.
9. In Rajasthan 'Organ Donor Memorial' is inaugurated at Jaipur.
10. Hetero is the company which will produce Russian vaccine Sputnik-V in India.
Saturday, 2 May 2020
Nature and Framework of Crime

Tuesday, 10 March 2020
GK about animals
Q1. What is the scientific name of Great Indian Bustard ?
ANS. Ardiotis nigiceps.
Q2. The Great Indian Bustard is endemic to what?
ANS. To Indian subcontinent.
Q3. Currently in 2017, how birds exist in the world outside India having no known breeding population?
ANS. Around 300.
Q4. In how many states Great Indian Bustard is found in India?
ANS. In 5.
Q5. Name the states.
ANS. Andhra Pradesh, Karnataka, Madhya Pradesh, Gujrat, Rajastan.
Q6. It is the state bird of which state?
ANS. Rajasthan
Q7. What s the main decline of their population
ANS. Illegal hunting.
Q8. Which is the tallest flying bird in India?
ANS. Sarus crane.
Q9. What is the height of Sarus crane.
ANS. Grus antigone.
Q11. Around how many Sarus cranes are there in India?
ANS. Around 8000 to 10000.
Q12. Sarus crane is state bird of which state?
ANS. Uttar Pradesh.
Q13. How many Sarus cranes re here in Uttar Pradesh?
ANS. Around 2000 to 3000.
Q14. What is the main decline in their population?
ANS. Loss of wetland.
Q15. What is the scientific name of red panda?
ANS. Alirus fulgens.
Q16. What is the nickname of red panda?
ANS. Firecat and lesser panda.
Q17. Where is firecat's most population in India?
ANS. Arunachal pradesh.
Q18. Why they are hunted?
ANS. They are hunted for their pelt by Chinese people for making traditional dresses.
Q19. What is the scientific name of Nilgiri tahr?
ANS. Niligiritragus hylocrius.
Q20. Nilgiri tahr is endemic to what?
ANS. Nilgiri hills.
Q21. Nilgiri tahr is state bird of which state?
ANS.Tamil Nadu.
Q22. Adult male nilgiri tahr is called?
ANS. Saddleback.
Strategic Alliances
Strategic Alliances - For any achievement gone need the right person on your team. Sugriv was very keen on this. Very first Sugriva was ...
-
Once there lived a snake and cab in a Jungle. The crap behaved politely with the snake in all simplicity and kindness. But the snake was alw...
-
Today is friendship day and here is a beautiful poem I came across from a newspaper. This is my friendship day wish to all my readers and fo...
-
Jay Shree Ram Friend! How are you? Here is collection of some motivational lines. Please read each line carefully with peaceful mind. 1*...